Историята на български обирджия се превърна в един от най-куриозните банкови обири в последните години. Случаят е от 2009 година, но и до днес името на главния герой остава неизвестно.

Обирът, планиран да е един от най-мащабните в историята, се разиграва в първата седмица на август 2009 година. 

На 8-и, събота, гръцката телевизия НЕТ предава, че в трезор се провежда мащабна акция по „спасяване“ на банков обирджия. Новината обикаля световните агенции, докато драматичните събития в предградието на Атина Касариани, където има клон Националната банка на Гърция, все още продължават. Крадецът, за който по-късно се разбира, че е българин, влязъл в трезора ден по-рано като клиент.

Самият той вече бил наел там сейф. Според предварително набелязания си план успява да се скрие в сградата, в помещение без камери. След края на работния ден започва методично да отваря и да изпразва касетки, а откритите пари и ценности да прехвърля в своя сейф. Това продължава до събота следобед, пише „България днес“. Плячката му се очертава колосална - от

20 отворени сейфа

успява да извади около 20 милиона евро. Нещата обаче се объркват, когато българинът, без да иска, задейства детектор за движение и в банката се активира супер модерна защитна система, която освен че пуска алармите, блокира и вратите. На място пристигат екипи на полицията и банкови служители.

След като разбират за случващото се, опитват да разблокират защитната система и съответно обирджията в банката да бъде задържан. Спецовете не успяват да се справят и се налага да се премине към супер сложна „спасителна операция". Извикани са аварийни екипи и пожарникари, които да съдействат. Със специализирана техника започва пробиване на дупка в една от дебелите стени на трезора.

Акцията продължава от обяд до 21 часа в събота, докато българинът търпеливо чакал да бъде изваден и закопчан, но поне да получи вода и храна. Малко по-късно се разбира, че пишман апашът е 30-годишен българин. Планът му бил да дочака понеделник и тогава да пробва да се измъкне от банката, като се смеси с посетителите. Плячката щяла да бъде изнесена по-късно. Както става обикновено, в началото самоличността на сънародника ни не е обявена. Това обаче не се случва и при последвалото разследване, макар че органите на реда обявяват, че българинът е заподозрян като отговорен за банкови обири и в съседни държави.