Камарата на представителите на САЩ гласува в сряда да бъде наложено наказание на републиканския конгресмен Пол Госар заради анимация с насилие, която той публикува в Twitter. Камарата реши да издаде резолюция за порицание на Госар и да го отстрани от комисиите, в които участва.

Санкциите бяха приети с 223-207 гласа и 1 въздържал се. Републиканските представители Адам Кинзингър от Илинойс и Лиз Чейни от Уайоминг подкрепиха демократите за порицанието. Републиканецът от Охайо Дейвид Джойс се въздържа.

Скандалното клипче, което навлече неприятности на Госар, е японска анимация, редактирана да показва как той убива представителката на демократите Александра Окасио-Кортес и заплашва и президента Джо Байдън.

Демократите прекараха няколко часа в критики към лидерите на републиканците в Конгреса, задето не заклеймяват публично постъпката на Госар.

Според някои медии той се е извинил за видеото в кулоарите на Конгреса, по време на среща на републиканците.

Лидерът на малцинството в Камарата Кевин Маккарти каза, че е говорил на четири очи с Госар , но не обяви някакви по-нататъшни действия срещу него.

http://gty.im/891132270

Маккарти се противопоставяше на натиска на демократите за порицаване на съпартиеца си и отстраняването му от комисиите, но вместо да защити действията му по време на заседанието, той премина към атака срещу демократите заради действията им, които окачестви като превишаване на правомощия.

Самият Госар за първи път говори публично за видеото и каза, че то било опит на неговия екип да достигне до по-младите зрители. Той обаче подчерта че не оправдава насилието и ще приеме решението на Камарата.