Камарата на представителите на САЩ гласува с 229 срещу 202 гласа и постанови, че бившия съветник на Тръмп Стив Банън е проявил престъпно неуважение към Конгреса. Причината е незачитането от Банън на призовка на комисията, разследваща атаката срещу Капитолия от 6 януари. Членовете на комитета заявиха, че според нея Банън знае доста за планирането около атаката.

До голяма степен вотът протече по линията на партийното разграничение,но не напълно. Девет републиканци нарушиха партийната линия и гласуваха заедно с всичките 220 демократи за приемане на резолюцията. Те са заместник-председателят на комисията Лиз Чейни и конгресмените Адам Кинзингър, Нанси Мейс, Фред Ъптън, Питър Мейер, Джон Катко, Брайън Фицпатрик, Антъни Гонзалес и Хайме Ерера Бютлър. Конгресменът Грег Пенс – братът на бившия вицепрезидент – не гласува.

Демократите не се нуждаеха от тази помощ и можеха да прокарат решението и със собствени сили.

Сега, когато търсенето на отговорност за неуважението е одобрено от Камарата на представителите, съответният документ ще бъде подписан от председателя на Камарата Нанси Пелоси и ще бъде насочен към Министерството на правосъдието. В крайна сметка то ще реши дали да повдигне обвинения на Банън. Сигналът ще стигне в министерството в най-кратък срок, вероятно още същия ден.

Наказанията могат да бъдат доста сериозни. Всяко лице, което е признато за отговорно за неуважение към Конгреса, може да получи присъда от глоба и между един и 12 месеца лишаване от свобода. На практика такъв процес рядко се провежда и рядко води до затвор.

Колкото и тежко да звучи престъплението за неуважение, изборът на Камарата да използва Министерството на правосъдието може да бъде по-скоро предупреждение, отколкото реално решение.

Наказателното преследване чрез съда по обвинение в престъпно неуважение може да отнеме години, а исторически погледнато делата за неуважение обикновино катастрофират в съда заради обжалвания и оправдателни присъди.