Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е голям и е необходимо да сме бдителни, каза Камелия Димитрова. Тя е едно от ключовите лица, инициирали промените в Закона за борба с трафика на хора. 

Камелия Димитрова

че още при пристигането на украинските бежанци по границата са офертирани транспортни услуги, като в някои от случаите са регистрирани след това искове за предоставяне на сексуални услуги или други форми на услуги. "Една от нашите хипотези първо беше, че в рамките на транспорта съществува риск и такива случаи имаше. Втората ни хипотеза е, че в рамките на предоставянето на настаняване съществува такъв риск. Тук ние не се натъкнахме на конкретни случаи, но се натъкнахме на проактивни практики като тези в Белгия – да се регистрират всички лица, които предоставят настаняване на украинските бежанци и те да са обект на предварителен скрининг", каза Димитрова през БНР.По думите и най-рисковият елемент за България се оказва този за предоставяне на работа. Според нея потенциални експлоататори и трафиканти могат да се възползват от  украинските бежанки и безизходицата на жените.

Има вече такива практики

по Черноморието, каза Димитрова. В замяна на настаняване или оставане в хотел, жените са карани да работят на черно, без да се предоставя възнаграждение.Камелия Димитрова цитира различни разследвания, според които чрез социалните медии украинската организирана престъпност организира канали за трафик на украински жени с различни обещания, например за фотосесии.Тя е категорична, че трябва да се подобрят механизмите за идентификация. По думите и в България все още няма формално идентифицирани жертви.