Бъдещите доставки на ваксини срещу коронавирус за Канада бяха поставени на изчакване, защото провинциите вече имат повече дози, отколкото биха могли към момента да употребят.

Канада трябваше да получи 95 милиона дози ваксина от Pfizer-BioNTech и Moderna до края на септември, но към сряда остават още 20 милиона от това количество.

Към същия ден около 80% от допустимите за ваксинация канадци са напълно ваксинирани срещу коронавирус, а още 7% са с първа доза. Страната се нуждае още най-много от 11 милиона дози, за да ваксинира цялото население на възраст над 12 години.

По тази причина всички провинции спряха заявките за нови дози към края на август и Канада уведоми доставчиците засега да не пращат нови пратки. Властите са в процес на преговори с други държави, които имат нужда от ваксини, и работят върху планова за даряване на излишните дози от препаратите на Pfizer-BioNTech иModerna.

Канада обеща да дари и 40 милиона дози, които е купила от AstraZeneca, Johnson & Johnson и по линия на COVAX, но не можа да използва. Досега тя е доставила само 82 000 дози от AstraZeneca на друга страна – Тринидад и Тобейго.

Даряването на ваксини е по-сложно, отколкото изглежда, поради законови усложнения и проблеми с минаването на срока на годност на дозите. Повечето страни не биха приели дози, чиято годност изтича след по-малко от 8 седмици, защото искат да са сигурни, че ще могат да ги използват навреме.

Договорите на Канада с Pfizer и Moderna не посочват конкретно по какъв начина да бъдат дарявани излишните дози, докато в договорите с AstraZeneca и Johnson & Johnson това е уточнено.

По време на виртуалната среща в Общото събрание на ООН в сряда президентът на САЩ Джо Байдън призова страни като Канада да помогнат за голямата цел – ваксиниране на останалата част от света.

Той обяви, че САЩ удвояват своите дарения до 1 милиард долара и заяви, че „има нужда и останалите страни с големи доходи да направят свои собствени съществени дарения на ваксини и да поемат ангажименти“.

Според Байдън целта трябва да бъде ваксиниране на 70% от световното население за 12 месеца.