Руското посолство в Канада нарече "долнопробна пропаганда" обвиненията на канадските власти към Русия в организиране на световен глад чрез предполагаемо блокиране на износа на зърно от Украйна.

"Продължаващите опити на представители на кабинета на Трюдо (канадския премиер - бел. ред) да демонизират Русия с неумели обвинения (този път за "гладуване на света") са пример за търсене на изкупителна жертва чрез нискокачествена пропаганда, която цели да прикрие отговорността на Запада за настоящата продоволствена нестабилност", се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия, публикувано в Twitter в петък.

Канадският министър на международното развитие Харджит Саджан заяви, че Русия "се опитва да умори света от глад", а Министерството на външните работи на Канада публикува в Туитър публикация, в която се твърди, че Русия унищожава зърнохранилища в Южна Украйна.

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което допълнително утежни продоволствената криза в редица страни по света. Цените на пшеницата и царевицата са се повишили значително от началото на годината. Запасите от пшеница, както беше отбелязано на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 21 май, светът разполага само с 10 седмици запаси от пшеница и положението е по-лошо, отколкото през кризисните години 2007-2008 г.

По-рано руският президент Владимир Путин подчерта, че Москва гарантира безпрепятствено преминаване на кораби с украинско зърно, ако Киев освободи пристанищата си, и може да осигури износа на стоки през контролирани от Русия пристанища като Бердянск и Мариупол. Според руския лидер Украйна може да изнася зърно и по суша, а най-логичният маршрут е Беларус, която обаче ще трябва да бъде освободена от западните санкции.

Путин припомни, че проблемите на световния пазар на храни са започнали още през февруари 2020 г. Той нарече блъф изявленията за предполагаемото блокиране на зърно от страна на Русия в украинските пристанища. На свой ред руският външен министър Сергей Лавров посочи като причини за кризата пандемията от коронавирус и грешни изчисления от страна на западните държави.