Канадският премиер Джъстин Трюдо коментира в понеделник по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Монреал, че страната обмисля директен износ на втечнен природен газ (LNG) до Европа. "От правителствена гледна точка, облекчаването на процесите е нещо, което сме готови да направим. Ще проучим начини, за да видим дали има смисъл да изнасяме LNG и дали има бизнес аргументи за износ на LNG директно в Европа", заяви Трюдо добави, че Канада ще "направи всичко възможно, за да допринесе за световните енергийни доставки". Трюдо също така подчерта, че страната "проучва всички други възможности да помогне на германците и европейците в краткосрочен план, тъй като те са изправени пред истинско предизвикателство през следващата зима".

Само преди две седмици "Булгаргаз" обяви търг за доставки на втечнен природен газ.

служебното правителство, както и хора от доскорошното реводно, отново наклониха везните към връщанет на доставките от руския газов гигант "Газпром".

Хубаво е отсега да започнем да си подготвяме бъдещите договори, в това число и с “Газпром”.

енергиен експерт Таско Ерменков

Това е политика, която ние водим от самото начало и тя започва да получава все по-широка подкрепа”, обобщи Ерменков за приоритетите на левицата в сектор енергетика.

“Нищо неизбежно не виждам.

договорим количества газ от “Газпром”

Тук имате договор, а утре нямате.

“Газпром” е надежден доставчик на газ.