Министърът на отбраната на Канада обяви модернизиране на арктическата въздушна и противоракетна отбрана заедно със САЩ, като се позова на нарастващите заплахи от страна на Русия и новите технологии като хиперзвуковите ракети.

На пресконференция в най-голямата канадска военновъздушна база в Трентън, Онтарио, министър Анита Ананд очерта 4,9 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски) военни разходи през следващите шест години. Парите ще бъдат похарчени за наземни и сателитни радари, които могат да откриват пристигащи бомбардировачи или ракети "над хоризонта", както и за мрежа от сензори с "класифицирани възможности" за наблюдение на арктическите въздушни и морски подстъпи към континента.

Всичко това е част от модернизацията на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) и системите за ранно предупреждение, която беше засилена след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Новите системи ще заменят остарялата Система за предупреждение на Севера от епохата на Студената война, чиито почти 50 радарни станции за къси и дълги разстояния от Аляска до Северен Квебек не са в състояние да реагират на съвременните ракетни заплахи.

"Тъй като автократичните режими застрашават международния ред, основан на правила, който ни защитава от десетилетия, и тъй като нашите конкуренти разработват нови технологии като хиперзвукови оръжия и усъвършенствани крилати ракети, съществува неотложна необходимост от модернизиране на възможностите на NORAD в Канада", заяви Ананд.

По думите ѝ новите разходи представляват "най-значителното обновяване от канадска гледна точка от почти четири десетилетия" и ще "преместят линията на наблюдение по-на север, като гарантират, че ще можем да реагираме на бързо движещи се заплахи".

Съединените щати вече са предвидили в бюджета си нови разходи за континентална отбрана.

През март Отава също така разкри плановете си да закупи 88 произведени в САЩ стелт изтребители F-35, които да заменят застаряващия ѝ флот. Тяхната основна роля ще бъде да патрулират в далечния север.