Канада е първата страна от НАТО, която ратифицира протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към алианса. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо официално заяви това във вторник.

"Днес Канада стана първата страна, която ратифицира протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. Това доближава двете страни до пълноправно членство", каза премиерът Трюдо, който изрази увереност, че двете страни "могат да се интегрират в НАТО бързо и ефективно".

Министрите на външните работи на Финландия и Швеция Пекка Хаависто и Ан Линде, както и представители на 30 държави от НАТО, подписаха протоколите за присъединяване на двете скандинавски страни на официална церемония в централата на НАТО във вторник.

Хелзинки и Стокхолм ще станат членове, след като всички държави от НАТО ратифицират документите. В Държавния департамент на САЩ се депозират писмата за одобрение.

На 29 юни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е обезпокоена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, но ще отрази реципрочно разполагането на военната инфраструктура на алианса в тези страни.