Правителството на Албърта представи своя триетапен план за „отваряне за лятото“ - стратегия, обвързана пряко с броя на ваксинациите и хоспитализациите, която може да доведе до премахване на всички противоепидемични ограничения до юли. Провинцията ще влезе в Eтап 1 на 1 юни и се очаква да бъде напълно отворена до началото на юли или по-рано, заяви премиерът Джейсън Кеней в сряда на пресконференция."Оптимисти сме, че ще влезем в Eтап 3 до началото на юли - каза Кеней - И какъв страхотен ден ще бъде. Събития като K-Days и Calgary Stampede могат да продължат в този момент с пълен брой участници." Последните 16 месеца бяха "невероятно трудни", изпълнени с жертви, загуби и адаптиране към внезапни промени, напомни Кеней. "Днес наистина сме близо до края на това нещо. Оставяме най-мрачните дни на пандемията и стъпваме в топлата светлина на лятото“ - заяви емоционално премиерът.

Етап 1

Той изисква 50% от жителите на Албърта на възраст 12 и повече години да са получили поне една доза ваксина и хоспитализациите с COVID-19 да са под 800 и да намаляват. И двете изисквания вече са изпълнени, каза Кеней. Това означава, че от петък местата за поклонение ще могат да се отварят с ограничение от 15 процента капацитет.От 1 юни ще започне останалата част от Етап 1, което включва:
  • Събирания на открито до 10 души;
  •  Личните и уелнес услугите могат да се отворят отново;
  • Вътрешните дворове на ресторантите могат да се отворят отново;
  • Спорт и отдих на открито за до 10 човека;
  • В магазините за търговия на дребно е разрешено да има до 15 процента заетост, според разчетите от пожарната служба.

Етап 2

 Той ще започне две седмици, след като 60% от отговарящите на условията жители на Албърта са получили поне една доза ваксина и хоспитализациите с COVID-19 са под 500 и намаляват. Въз основа на текущите ни резервации, очакваме да достигнем тези 60 процента някъде тази седмица - каза Кени, - може би още утре, което ни дава възможност да започнем този етап 2 в средата на юни.“На етап 2 библиотеките и киносалоните могат да отворят отново, местата за поклонение и магазините могат да ползват една трета от вместимостта си, ресторантите могат да настанят групи до шест души на закрито и на открито, фитнес залите могат да се отворят отново, а събиранията на открито могат да включват до 20 души.

Етап 3

Той  ще започне две седмици, след като 70% от отговарящите на условията жители на Албърта са получили поне една доза ваксина. Този етап няма да бъде обвързан с броя на хоспитализациите. На този етап повечето ограничения заради общественото здраве - включително забраната за социални събирания на закрито - ще бъдат история и ще можем да се насладим на едно наистина страхотно лято в Албърта“, каза премиерът на провинцията. По думите му „почти всички здравословни ограничения ще отпаднат.“