Министър-председателят Джъстин Трюдо отрече да се е намесвал в разследването на най-тежката масова стрелба в Канада. Ръководителят на RCMP, федералната полиция на Канада, беше обвинен, че е оказвал натиск върху местни служители, за да помогнат за осъществяването на плановете на Трюдо за контрол върху оръжията. Комисар Бренда Лъки отрече да се е намесвала в разследването.

Обвинението произтича от записки, направени от местен служител на RCMP, публикувани като част от публичното разследване на масовата стрелба от 2020 година.

По време на пресконференция вчера Трюдо заяви, че неговото правителство "не е оказвало никакво необосновано влияние или натиск" върху полицията.

"Изключително важно е да се подчертае, че само RCMP, само полицията определя каква и кога да бъде публикувана информацията".

На 18-19 април 2020 г. въоръжен мъж, представящ се за полицай, уби 22 души в провинция Нова Скотия. Заподозреният загина в схватка с полицията.

Вестник Halifax Examiner пръв съобщи за разказа на суперинтенданта на RCMP на Нова Скотия Дарън Кембъл, чиито бележки са написани след конферентен разговор с г-жа Лъки - най-високопоставения полицейски служител на Канада.

Разговорът се е състоял на 28 април 2020 г., малко повече от седмица след стрелбата и дни преди либералното правителство на г-н Трюдо да обяви забрана на полуавтоматичните оръжия.

"Комисарят каза, че е обещала на министъра на обществената безопасност и на кабинета на министър-председателя, че RCMP ще публикува тази информация", пише той относно реакцията на г-жа Лъки на брифингите за пресата, проведени от RCMP в Нова Скотия.