Канадският кардинал Марк Уеле категорично отхвърли твърденията за сексуално посегателство срещу него и заяви, че е готов да докаже невинността си. Той бе обвинен в посегателство към стажантка, идентифицирана само като "F", в периода 2008-2010 г., когато е бил архиепископ на Квебек.

78-годишният Уеле, който някога беше смятан за силен кандидат за папа, беше посочен в съдебни документи от тази седмица, свързани с колективен иск, насочен срещу повече от 80 членове на духовенството в архиепископията на Квебек. Той отхвърли обвиненията в изявление, ден след като Ватиканът заяви, че изключва официално църковно разследване.

"След като научих за фалшивите обвинения, отправени срещу мен от жалбоподателката, категорично отричам да съм правил неуместни жестове към нея. Смятам, че интерпретацията и разпространението на тези твърдения за сексуални посегателства са клеветнически. Ако бъде открито гражданско разследване, ще участвам активно, за да бъде установена истината и да бъде призната моята невинност", се казва в изявлението на френски и италиански език, публикувано на уебсайта на Ватикана.

Твърденията срещу него в гражданския иск, който Върховният съд на Квебек постанови, че може да продължи през май, са сред свидетелствата на 101 души, които твърдят, че са били сексуално насилвани от членове на духовенството и църковния персонал от 1940 г. до днес, съобщи АФП.

Те изплуваха само няколко седмици след посещението на папа Франциск в Канада, където той се извини за продължилото десетилетия малтретиране на деца от коренното население в управляваните от католиците жилищни училища.

Засега срещу кардинала не са повдигнати наказателни обвинения.

Обвинителката му твърди, че кардиналът я е нападал многократно - целувал я, "насилствено" масажирал раменете й, а веднъж плъзнал ръката си по гърба й до задните й части.

Откакто стана папа през 2013 г., Франциск се опитва да се справи с продължилите десетилетия скандали за сексуални посегателства, въпреки че критиците настояват, че трябва да се направи още много.