В четвъртък проф. Николай Габровски, номинираният за премиер от ГЕРБ, покани на консултации БСП, ДБ и Български възход в Народното събрание.

Покани са изпратени

до всички партиите, като с останалите срещите са в петък. "Смятам, че тази стъпка на добра воля е добър знак. Надявам се, че заявките, които давам и цялостно личността ми ще бъде отворена врата към повече консенсус, към повече експертност." Това заяви проф. Габровски, кандидат-премиера на ГЕРБ, по време на срещата си с "Демократична България". Христо Иванов от ДБ пожела успех на проф. Габровски за съставяне на правителство и го предупреди, че навлиза в изключително труден терен. "Ако успеете да реализирате правителство и да изпълните задачите си, това ще бъде успех за страната. Ние имаме решение, че в тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първи мандат. Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени макар и като опозиция да работим по конкретни теми - има широк спектър от теми, по които добре работим и намираме общ с език с партията, която ви е излъчила.", каза той. Иванов категорично заяви, че те не могат да подкрепят този мандат. По време на срещата проф. Габровски, в отговор на въпроса каква е визията му за реализация на кабинет, поясни, че има желание кабинетът да бъде съставен от от хора с добро име и по възможност да са по-отдалечени от партийни структури. "Смея да твърдя, че някои от имената, които вече са приобщени, са с безспорна репутация."

Втората среща

беше с представители на БСП. Тя премина изключително бързо и отново без подкрепа, изказана в три изречения от председателя на БСП - Корнелия Нинова."Приемете нашето уважение като личност и като професионлист. Ние няма да подкрепим правителство оглавявано от вас като председател, тъй като това за нас е правителство на ГЕРБ. Имаме дългогодишни отношения с ГЕРБ, те не са от вчера, имаме своите различия за начин на управлението на страната и модела на управление", каза Нинова.  има възможности за подкрепа за втория и третия мандат. "Споделяме напълно, че България има нужда от стабилност и работещ парламент", каза Нинова на проф. Габровски.

От "Български възход"

“В този диалог трябва да се търсят решения за българските граждани, а в това стои целта да се създаде правителство. С умерен тон, ние създаваме условия за диалог, ние сме готови за разговори. Ако първият мандат е неуспешен, ще продължим по реда, защото ние вярваме в идеята България да има правителство при ясни условия и правила. Надявам се, че ще бъдем в състояние да обсъдим на какви принципи ще можем да сформираме правителство”, заяви Стефан Янев лидерът на Български възход.Янев показа, че одобрява приоритетите на Габровски, но и поиска "да започнем диалог как виждаме възможността за създаване на коалиция", какви са и правилата и как ще функционира.