Украйна и Русия са далеч от прекратяването на войната чрез преговори, заяви германският канцлер Олаф Шолц и добави, че президентът Владимир Путин все още погрешно смята, че може да диктува условията на мира.

"Истината е, че сме далеч от преговори между Украйна и Русия. Защото Путин все още вярва във възможността за диктуване на мира", заяви Шолц в обръщение към германските законодатели.

Западните съюзници трябва да останат непоколебими в подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц преди срещата на върха на лидерите от Г7 в Бавария този уикенд.

"Важно е да останем твърдо на курса - с нашите санкции, с международно координираните доставки на оръжие, с финансовата ни подкрепа за Украйна. Докато Путин най-накрая не признае колосалната си грешна преценка", заяви Шолц в реч пред парламента, визирайки руския президент Владимир Путин.

Украйна се нуждае от огромна финансова помощ, за да се възстанови след разрушенията, нанесени от руската инвазия, заяви германският канцлер, като заяви, че възстановяването ще бъде "задача за поколенията".

Позовавайки се на инициативата на САЩ за подпомагане на възстановяването на Западна Европа след Втората световна война, Шолц заяви, че е поканил украинския президент Володимир Зеленски да участва в започващата тази неделя среща на върха на Г-7, за да "се договорим как би изглеждал един такъв "план "Маршал" за Украйна".

По време на посещението си в опустошения от войната украински град Ирпин миналата седмица Шолц заяви, че е видял степен на разруха, която "ми напомни за картините от Германия след Втората световна война".

"Подобно на опустошената от войната Европа тогава, Украйна се нуждае от план "Маршал" за възстановяването си", каза той в навечерието на срещите на високо равнище на лидерите на ЕС, Г-7 и НАТО през следващите дни.

Въпреки че Европейският съюз вече е мобилизирал милиарди за Украйна, страната ще се нуждае от още много милиарди през следващата година, каза Шолц. Финансовите нужди могат да бъдат покрити само с участието на международни организации и други големи държави донори, каза той.

Шолц подчерта, че поддръжниците на Украйна трябва да са готови да запазят подкрепата си за дълго време.