Българските граждани, които се прибират от Амстердам, също ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина с новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев от петък. Изолацията в дома или на друго място важи до 30 юни.

Досега мнозина българи, летящи от САЩ до България през Амстердам, използваха пропсук в системите на летището и избягваха карантината. Facebook групите изобилстват с коментари на наши сънародници, които казват, че никой не ги е питал дали идват директно от Амстердам или са прекачвали там. Същото важи и за летищата в Германия и другите държави от ЕС, за които няма задължителна карантина  в България. Но с новата заповед на министър Ананиев Кралство Недерлания е добавено към списъка на държави от ЕС, за които има задължителна 14-дневна изолация при пристигане в България. Другите държави са: Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора. Всички лица, поставени под карантина "са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок", се казва в заповедта. Регионалните здравни инспекции трябва да изготвят списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област и да вкарват данни за началото и края на карантината. Нарушаването на наредбата, се наказва с глоба от 300 до 1 000 лева, според измененията в Закона за здравето.

Какви проверки ви очакват по летищата

Какво да правите, ако нещо се обърка по пътя и не можете да се приберете

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулските служби във Вашингтон: тел.+1 (202) 387 7969, както и на денонощния дежурен телефон:+1 (202) 3875770; Лос Анджелис: тел. +1 310-437-3606; Ню Йорк: тел.+1 212 935 4646; Чикагo: тел. +1 312 752 0661.