Карнавалът във Венеция бе открит в събота със зрелищен спектакъл на голяма плаваща платформа, преминала през целия Канале гранде, от зоната пред железопътната гара "Санта Лучия" до площад "Сан Марко", съобщава сайтът на Венецианската община.

Мотото на Карнавала тази година е:

„Отдели време за оригиналните знаци". Под оригинални знаци се разбират разнородните зодиакални знаци, а също и знаците на четирите природни елемента - огън, вода, въздух и земя, но също и всички знаци и символи, отразяващи най-добре човешкото многообразие и уникалност.Върху пищно украсената плаваща платформа имаше колонада, напомняща на колоните на площад „Сан Марко" във Венеция, както и огромна глава на еднорог. Всичко това бе осветено от огньове и от светлинно шоу.По време на спектакъла бяха изпълнени сцени, вдъхновени от опери, поставяни във венецианския оперен театър „Ла фениче", от символиката на Карнавала и от тазгодишната тема на проявата, а именно зодиакалните знаци.В центъра на шоуто върху плаващата платформа беше младата Аличе Барс, която миналата година спечели конкурса за най-красиво момиче на Карнавала.

През този уикенд

има и улични спектакли на централните площади във Венеция и град Местре, свързан с Венеция чрез „Моста на свободата", както и на околните острови. Те ще се повторят и през уикенда на 11 и 12 февруари и после всеки ден в периода 16 февруари - 21 февруари. По време на тях ще бъде показано най-доброто от цирковото изкуство, клоунадата и уличните спектакли, ще има и дефилета на карнавални платформи.През уикенда на 11 и 12 февруари и в периода 16 февруари - 21 февруари в двореца „Ка Вендрамин Калерджи", в който се помещава Венецианското казино и който гледа към Големия канал, ще се проведе традиционният вечерен бал на Карнавала. Тази година той ще е под надслова „Оригинални грешници" и сценографията му е поверена на стилистката Антония Саутер, специалистка по организирането на подобни мащабни прояви. Гостите на бала ще се насладят на изискани блюда и напитки и на спектакъл, обрисуван от организаторите на проявата като „пътуване на границата между съня и желанието".

По време на карнавала ще се проведе и

традиционният конкурс за най-добра маска и карнавален костюм.Неизменно събитие в Карнавала ще бъде и конкурсът за най-красиво момиче на проявата. Кандидатки на възраст от 18 до 28 години от цяла Венеция и провинция Венеция имаха право да се запишат за участие в конкурса. От тях накрая бяха избрани 12 полуфиналистки, а финалистката ще бъде определена в края на Карнавала. По традиция полуфиналистките се наричат Марии, като най-красивото момиче се нарича „Мария на Канавала".Името идва от Дева Мария. Традицията се свързва с религиозния празник Сретение Господне, един от четирите празника, посветени на Богородицата. На Сретение Господне измежду най-бедните девици във Венеция били избирани 12, които получавали дарения, сред които и бижута, от дожа на Венеция и участвали в шествие из центъра на града, след което дожът давал прием в тяхна чест в палата си. Но според легендите през 943 г. или 944 г. 12-те момичета и подареното им от дожа богатство били похитени от пирати. Венецианците организирали преследване и успели да заловят и убият пиратите и да освободят момичетата. Оттогава датира официално „Празникът на Мариите" в чест на Дева Мария, която, според легендите, е позволила да бъдат открити и спасени пленените момичета. С течение на времето този празник е бил инкорпориран в Карнавала и се е превърнал в едно от основните му събития, а после е прераснал в конкурса „Мария на Карнавала".