Катаджията Зоран Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и делото, което беше водено срещу него за притежание на наркотици.

Това става ясно от решение

на Софийския апелативен съд (САС), който потвърждава решението на първата инстанция по иска на Стефанов, с който той е претендирал за обезщетение от 36 000 лева, съобщава правният сайт Lex.bg.Стефанов e арестуван на 8 декември 2011 г. при акция „Чистота“ на МВР и прокуратурата. 34-годишният тогава катаджия e задържан на излизане от София, на път за Банско. Той е бил в компанията на две жени, а в колата му е открит скрит кокаин, както и в чантата на една от спътничките му.След това се оказва, че служителят е бил следен в продължение на месец, през който са били записани множество разговори. В проведените разговори, според разследващите, става дума за кодирани уговорки за доставка на наркотици. В тях обаче Стефанов говорел за доставка на „рибки“, „торти“ и „тикви“. По делото са били документирани комуникации като „А, бе, ай, стига глупости, не приказвай повече, стига”, “ То ни разбра цела София“, „едно прасенце иска да се видиме по-късно” и „ да минеме до Студентски град да видиме булката”. Именно от един от разговорите станало ясно, че компания иска от Стефанов да им достави кокаин в Банско за студентския празник. 

Разследването на Стефанов

започнало по сигнал, а според публикации покрай ареста му, разследващите били заинтригувани от това, че за 7 години в МВР, колегата им купил четири апартамента и демонстрирал висок стандарт на живот.Стефанов остана в ареста малко над два месеца, а две години по-късно делото беше внесено в градския съд. След още две години пък състав с председател и докладчик Мина Мумджиева оправда катаджията. Стефанов е бил окончателно оправдан.От мотивите на съда става ясно, че въпреки дългото следене и подслушване, катаджията е бил обвинен единствено за държане на 6 пликчета кокаин, на обща стойност 328 лева, които били укрити в джоба на вратата на автомобила му.

Заради множеството

 Стефанов бил спрян на Владая, където имало полицаи от СДВР, ГДБОП, Вътрешна сигурност, Охранителна полиция и СДОТО. Съдът пише, че са били извършени две претърсвания и изземвания, като едното било неформално, само за минута-две, извършено от неустановен човек и преди да бъдат осигурени поемни лица. Според съда по този начин „местопроизшествието не само, че не било запазено, но дори било изменено по неустановен начин и от неустановено лице“. Така се стигнало и до противоречието, че първо откритият кокаин е сниман в джоба до шофьорското място, а след това при изрядното претърсване, вратата била заснета, без да се вижда пакетът с кокаина.Така Зоран освен, че е оправдан, но взима и 10 000 лв. обезщетение от прокуратурата.