Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлeс Пучдемон се предаде на властите, след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери. Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест. В текста пише, че бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания. Не е ясно дали в момента Пучдемон е задържан и разпитван. Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен.

В същото време в Каталуния започна генерална стачка. Затворени са няколко транспортни артерии в автономната област. Летището в Барселона отмени повече от 50 полета. Общественият транспорт се движи с увеличени интервали.

Стачката беше обявена от двата големи профсъюза CSC и Алтернатива за Каталуния във връзка с обявените в понеделник присъди на Върховния съд на Испания срещу 12 каталунски политици. Най-големите профсъюзи на страната „Работни комисии” и „Всеобщ съюз на трудещите се” не я подкрепиха.

В момента заради протестните акции, митингите и придвижването на така наречения „Марш за независимост” са затворени пътища и магистрали, в това число единственото трасе за връзка с Андора. Петте шествия, които тръгнаха от пет различни града по посока към каталунската столица за участие в „Марша на независимостта”, вече се намират близо до Барселона.

Освен политически, организаторите на стачката имат и редица искания, свързани с условията на труд – отмяна на трудовата реформа, повишение на минималната заплата, както и предприемане на „спешни мерки” за борба с климатичните промени.