Подробности около катастрофата, в която загина 7-годишно момиченце, а 9-годишното му братче е в болница.

Бащата на децата е тръгнал пиян

Бащата е тръгнал с две от трите им деца и тръгнал по посока вилни зони извън селото, където семейството му има къща. Състоянието на пострадалия мъж, който е професионален шофьор, остава тежко и непроменено, съобщават от болницата в Стара Загора.Техническа експертиза трябва да покаже с каква скорост се е движил автомобилът преди тежката катастрофа, пише NOVA.

При инцидента колата се блъска

и чупи 30-сантиметрова железобетонна ограда. Сблъсъкът е фатален за момиченцето. "Взета му е кръв за химическа експертиза, но така или иначе той е употребявал със значително количество алкохол - 1,42 промила. Момиченцето е изпаднало при удара на автомобила в циментова ограда. Другото дете на водача - 9-годишното момче, се е вклинило между седалките и е с множество фрактури и с политравми, травма на гърдите, травма на главата", заяви Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. Пътни експерти са категорични, че децата не са били обезопасени, щом се е стигнало до изхвърчане от колата. Данните показват, че две трети от загиналите на пътя деца са били вътре в автомобилите. „Всички, които са ударени на пешеходна пътека, или на велосипед, са само една трета от загиналите. Основната причина за детската смъртност при катастрофите в България е това, че родителите не спазват нормите за правилно обезопасяване, включително ги возят без колани”, казва Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Тодоров призовава за по-строги санкции

„Отдавна апелираме да се конфискуват автомобилите на водачи с голямо количество алкохол или наркотици. Когато става въпрос за личен автомобил, да бъде конфискуван, когато става въпрос за чужда собственост - глоба в размер на стойността на автомобила”, категоричен е Тодоров.