Върховният съд на САЩ реши, че властите на Филаделфия неправомерно са изключили католическата благотворителна организация Catholic Social Sevices (CSS) от програма за осиновяване на деца заради това, че не приемала еднополови двойки за осиновители. Случаят бе важен с това, че трябваше да се вземе решение дали Конституцията позволява на основата на свободата на вероизповеданията да се правят изключения в законите против дискриминацията.

CSS Твърдеше, че „Филаделфия се опитва да изключи католическите групи от грижите за сираците“, а адвокатите на защитата опонираха, че организацията „няма конституционното право да очаква да й се предлагат договори, които пропускат същите недискирминационни изисквания, важащи за другите организации за грижи за сираци, които работят с града“.

Решението на съда бе единодушно (9:0 гласа). Тъй като то е твърде тясно свързано с конкретните факти по случая, коментарите са, че може и да не окаже влияние като прецедент за цялата страна.

Съдът сметна, че католическата организация търси начин да настани сираците така, че да може да се грижи за тях в съответствие с вярата си, а не се опитва да я налага на други хора.

„Отказът на Филаделфия да контактува с CSS за целите на грижите за сираци, освен ако CSS не се съграси да утвърждава еднополови двойки за приемни родител нарушава клаузата за свободно изповядване на религия от Първата поправка“ - написа съдия Джон Робъртс от името на мнозинството.

Някои от другите съдии също написаха мотиви за решението и се съгласиха с него.

Съдът все пак отказа на искането на CSS да се произнесе в генерално решение, което да позволи възраженията на религиозна основа да имат предимство пред антидискриминационните закони. По мнение на представител на American Civil Rights Union това е добрата новина за LGBT общността.

През 2015 година Върховният съд обезсили всички закони срещу гей браковете и последва вълна от съдебни искове от пекари, фотографи, цветари и представители на други професии, които се позоваха на религиозните си вярвания, за да не обслужват еднополови сватби.

В основата на конфронтацията по въпроса е едно решение на съда от 1990 година, според което за религиозните групи не се правят изключения от общите местни, щатски и федерални закони, включително антидискриминационните.

Ново решение в обратен смисъл би дало основания на бизнесите да искат изключения от тези закони на основата на религиозна принадлежност, а това ще доведе до подкопаване на усилията да се спре дискриминацията на базата на сексуална ориентация.