92-годишен католически свещеник е обвинен във връзка с продължило десетилетие разследване на сексуални посегателства в бившо индианско училище интернат, съобщи полицията в Манитоба по време на пресконференция.

Пенсионираният отец Артър Мас е обвинен в сексуално насилие над 10-годишно момиче в бившото училище за настаняване на индианци "Форт Александър". Предполага се, че инцидентът е станал между 1968 и 1970 г., съобщиха от Кралската канадска конна полиция (RCMP).

Мас е бил арестуван в дома си в Уинипег в четвъртък, след разследване, започнало през 2011 г., съобщиха от полицията.

Обвинението в непристойно посегателство е повдигнато, след като над 80 следователи са се свързали с повече от 700 души. Те получили 75 показания от свидетели и жертви, в резултат на което срещу Мас било повдигнато обвинение.

"Този арест е кулминацията на десетгодишната работа на следователите от RCMP, които нямаше да успеят да доведат случая до край без невероятната смелост на жертвите и свидетелите, които бяха готови да преживеят травми от миналото и да разкажат за случилото се", заяви говорителят на RCMP сержант Пол Манайгър.

Полицията заяви, че предполагаемата жертва е показала забележителна устойчивост по време на продължителното разследване.

"Жертвата в този случай е издържала много по време на процеса на разследване и е била твърда, за да говори за това, което ѝ се е случило", каза Манегре.

Индианското училище интернат „Форт Александър”, за което се грижи католическата църква, функционира между 1905 и 1970 г. То се е намирало на територията на Първата нация Сагкеенг и е имало репутацията на училище, в което са извършвани злоупотреби, според показанията на бивши ученици пред Комисията за истина и помирение. Комисията е създадена, за да изслуша оцелели от интернати и семейства от цяла Канада.

Религиозните ордени на католическата църква управляват около 60 % от 139-те индиански училища, а останалите - други църкви. Първото училище е открито през 20-те години на XIX век, а последното е закрито през 90-те години на XX век. Децата от коренното население често са извеждани от семействата си и принуждавани да посещават училището, тъй като тогавашните канадски правителства се опитвали да изкорени културата на коренното население.

Около 150 000 ученици са посещавали училището и се смята, че около 4 500 са починали от болести и недохранване, а значителен брой са били подложени на физическо, психическо и сексуално насилие.