„За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол“. [video width="1920" height="1080" mp4="https://bgvoice.com/wp-content/uploads/2022/08/y2mate.com-Обръщение-на-министърпредседателя-Кирил-Петков_1080p.mp4"][/video] Това каза в обръщение премиерът в оставка Кирил Петков, преди да предаде поста на служебния кабинет на Гълъб Донев. В заключение той заявява: „Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!“ Ето и цялото обръщение на министър-председателя в оставка Кирил Петков: Скъпи сънародници, Днес нашето коалиционно правителство предава управлението на страната на служебен кабинет. Първото, което искам да Ви кажа в този момент е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз.

Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот.

Отпуснахме помощи за отопление през зимата.

Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.

Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки.

През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време.