Решението за изгонване от България на 70 руски дипломати и служители на посолството на Русия се базира на три доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и решение на междуведомствения съвет по сигурността, заяви премиерът в оставка Кирил Петков след изслушването му в НС за изгонването на 70 руски дипломати. Това бе неговият отговор на твърдението на БСП, която е против изгонването, че премиерът е решил еднолично. Конфликтът стана причина БСП да обяви, че спира преговорите с ПП за съставянето на ново правителство в рамките на този парламент.

"Има оперативно заседание на МС, където това е дискутирано, има дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това МВнР да направи отзоваването вчерашния ден... Идеята за еднолично решение е поредният опит за политически маневри, но се надявам, че след днес всички депутати се запознаха", заяви Кирил Петков след изслушването.

"Това е процес започнал през март, имаме записки от април, май, юни, имахме съветът по сигурността с всички служби, които казаха – ДАНС, ДАР, Военно разузнаване. Две неща излязоха: това е дълъг процес, второ доста служби са били включени, трето, в момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в ЕС, особено откакто Русия беше обявила България за вражеска държава. Всички се фокусираха върху 70 човека, реално руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с много европейски държави, нещата се изясниха", подчерта премиерът.

По думите му "е било докладвано, че аз като премиер съм оглавявал съвета за сигурност, но има доклад на МВнР, на ДАНС".

"Не сме виждали никакви документи. Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външното министерство и зад някакви доклади. В никакъв случай на пленарната зала не стана ясно как се вземат решенията. Не стана ясно как се взимат решенията. Останахме с убеждението, че те се вземат в нарушение на закона. Това беше демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните шест месеца", каза Атанасова.

По думите й "документите ако бъдат изискани от НС, ще се намерят в деловодството".

"Петков е объркан по принцип, трудно е някакви доклади да го объркат допълнително, просто няма накъде повече", каза още Атанасова.