Общо 426 млн. лв. ще бъдат раздадени на 194 общини, повлиявайки 5,9 млн. граждани. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание. Завърши работната група, формирана миналата седмица, в която програмата за общините и финансирането на общински проекти бяха за първи път направени по напълно прозрачен начин. Критериите, които бяха използвани от работната група, са максимален брой общини да бъдат повлияни и максимален брой български граждани да почувстват ефекта от тези проекти, каза Петков. Той подчерта, че детайли от този план ще бъдат обсъдени на оперативно заседание на правителството днес. Когато средствата се изразходват прозрачно, много български граждани могат да усетят позитивния ефект от тях, допълни Петков.

Спешна медицинска помощ по въздух

Премиерът посочи още, че на днешното заседание на правителството ще бъде гласувано и създаването на дружество, което да предоставя спешна медицинска помощ по въздух. Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в рамките на 60 минути след инцидента или т. нар. „златен час“. Това е огромна победа за българското правителство и българските граждани, смята Кирил Петков. 

Средствата за хотелиерите

Той увери също, че средствата за хотелиерите, приемали украински бежанци, ще бъдат изплатени. Днес ще се приеме 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци. Ето така помага държавата – даваме пари на българските хотелиери, финансирани от европейските програми, коментира Петков преди началото на заседанието. 

Проверката на ТЕЦ "Брикел"

По отношение на направената изненадваща проверка на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово Петков съобщи, че на част от проверяващите им е прилошало.Потресоха ни нещата, които установихме. Не мога да повярвам, че хора работят при тези условия, посочи той.Премиерът припомни, че отчетеният серен диоксид е бил над 15 пъти по-високо от нормите.