Китайските власти обявиха пълна дезинфекция в 13-милионния град Сиан

В специални хотели са поставени под карантина близо 29 000 жители на града

От: bgvoice 13:53 | 26 декември 2021 г.

Китайският град Сиан, чието 13-милионно население е под карантина, обяви днес "тотална" дезинфекция и затегна антивирусните мерки. Междувременно Китай регистрира рекорден брой заразени с COVID-19 от 21 месеца. Сиан информира днес за 155 нови болни от коронавирусна инфекция, а през последните седмици там са открити вече към 500. Говорител на местните власти предположи, че в близките дни ще бъдат установени още заразени, но прикани населението "да не изпада в паника". В специални хотели са поставени под карантина близо 29 000 жители на града, каза той.

Властите в Китай прилагат стратегия за "нула COVID" и са удвоили бдителността си, за да избегнат мащабни огнища на вируса в страната преди Олимпийските игри в Пекин от 4 до 20 февруари. Сиан се намира на около 900 км от олимпийските обекти. Градската управа заявява, че неведнъж вече е тествала жителите, за да избегне разпространение на вируса. Освен това всяко местно домакинство вече има право само веднъж на три дни (а не през ден, както преди) да изпраща един свой член да купи стоки от първа необходимост. Всички фирми в града, предлагащи "несъществени" стоки и услуги, са получили нареждане да спрат работа. Изключение правят супермаркетите, кварталните магазинчета и медицинските заведения. По-рано днес Китай съобщи за 206 нови заразени с COVID-19 в страната. Това е най-големият брой, регистриран за денонощие, от март 2020 г.

Няма нови жертви, с което броят на жертвите на COVID-19 в страната остава 4636, при общо 101 077 случая от началото на пандемията. Повечето нови случаи са в северозападната провинция Шенси, чиято столица е град Сиан.

Не пропускайте