Мощни бури връхлетяха районите на Централна и Южна Европа, убивайки най-малко 13 души, включително три деца. Смъртните случаи, повечето от които са причинени от паднали дървета, са регистрирани в Италия и Австрия, както и на френския остров Корсика. Проливните дъждове и ветрове разрушиха къмпинги на острова, а във Венеция, Италия, бе отнесена каменна мазилка от камбанарията на базиликата "Свети Марк".

Бурите последваха седмици на гореща вълна и суша в голяма част от континента.

В Корсика ветровете с пориви до 224 км/ч изкорениха дървета и повредиха каравани. Местните власти съобщиха, че 13-годишно момиче е било убито от падащо дърво в къмпинг. При подобен инцидент е загинал мъж, а възрастна жена е загубила живота си, когато колата й е била ударена от откъснат покрив на плажна хижа. Други двама души - рибар и жена, която карала каяк, са загинали в морето.

По-късно френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин, който пристигна в Корсика, за да инспектира щетите от бурята, съобщи и за шести смъртен случай. Десетки други хора са били ранени както на сушата, така и в морето. Свидетели на бурите твърдят, че те са били напълно неочаквани и никой на ги е предупредил за опасността.

"Никога не сме виждали такива интензивни бури като тази, човек би си помислил, че това е тропическа буря", каза собственикът на ресторант Седрик Боел пред агенция Ройтерс.

Във Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, а във втория град на страната, Марсилия, улиците бяха наводнени.

В Австрия две момичета бяха убити от паднало дърво в близост до езеро в Каринтия.

По-късно медиите съобщиха за още три смъртни случая в провинция Долна Австрия, също в резултат на падащо дърво.

Междувременно в Италия мъж и жена бяха убити от падащи дървета при отделни инциденти в област Тоскана.

Бурите нанесоха щети на морските курорти в Тоскана и по-на север в Лигурия.

В Южна Италия обаче горещата вълна продължи, като в Сицилия бяха регистрирани температури до 40 градуса.

На другия край на Средиземно море - в Алжир, най-малко 38 души загинаха в горски пожари.

В много части на Европа от седмици цари изключително горещо и сухо време.

Екстремните метеорологични явления, включващи както горещините, така и бурите, станаха по-интензивни и по-чести през последните години поради предизвиканото от човечеството изменение на климата.

От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 °C и температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не намалят рязко въглеродните емисии.