До две години България трябва да транспонира европейската директива, която предвижда минималната заплата да е 50% от средната. Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той допълни, че синдикатът няма да се откаже от искането си минималната заплата да е 850 лв. "Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв. - представете си тогава реакцията на бизнеса.

Колкото повече се забавяме в нашите решения днес, толкова усложняваме дебата в бъдеще. Ръстът на минималната заплата ще стимулира заетостта и потреблението, съответно и икономическия растеж. Ние искаме тази година, която идва, 850 лв. - което е около 20%. След което всяка година с по 18% да нараства, но това трябва да бъде първата стъпка - 50% минимална от средна, над която трябва да се договаря заплата за издръжката на живота, защото Директивата в чл. 5 препоръчва, че това е един минимум.

Нека депутатите не си правят илюзията, че като я вдигнат на 50%, мачът приключва.

Изрази надежда, че през декември Бюджет 2023 ще има възможност да бъде внесен, за да бъде приет, макар с леко закъснение.