Кои са будителите днес според българските политици?

Много български политици честитиха днешния празник със свои специални послания

От: bgvoice 15:08 | 1 ноември 2020 г.

Президентът, премиерът, министърът на образованието, патриархът, политици и опозиционни партии споделиха посланията си за празника на народните будители. Днес всеки българин отдава почит на книжовниците и просветителите през вековете, но и не забравяме да погледнем съвремието - будни ли сме днес и имаме ли съвременни будители?

Тази година обществото ни излезе от унинието и всеки свободен гражданин се превърна в будител. Това се казва в изявление на държавният глава Румен Радев, съобщено от неговия прессекретариат по повод Ден на народните будители. От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре, казва президентът в поздравлението си до българския народ. "Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител. Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител. Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител" довърши Радев. Премиерът Борисов пък отсече - днешните будители са лекарите и учителите. "Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива!" , написа на страницата си във Facebook Борисов. Министърът на образованието също честити днешния празник като изрази и своята благодарност към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Красимир Вълчев подчерта, че днес повече от всякога се нуждаем от съвременни будители. "Учителите, преподавателите, учените и изследователите, творците - Вие сте нашите съвременни будители! Вие сте хората, които предавате не само знание, но и създавате бъдещето на страната ни. Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, род и Родина", написа още просветният министър. Лидерът на БСП също на днешния празник призова българите да вярват, да бъдат смели и да носят кураж със себе си. "Едни с перото, други със словото, а трети с оръжието са въставали срещу неправдите, апатията и робството. Всяко време ражда своите смели пазители на духа - интелектуалци, учени, писатели, културни дейци, лекари, творци", пише още Нинова. Патриарх Неофит също поздрави българите като отдаде почит и на всички, които са допринесли за културното преуспяване на страната.
В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух - за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България, гласи обръщението по повод празника на патриарха.