Най-богатите в Америка, включително Том Брейди, Клои Кардашиян, Рийз Уидърспун, Кание Уест и съпругът на Нанси Пелоси взеха милиони заеми и почти всички бяха простени.

Компаниите на мега богати знаменитости,

включително милиардерите Кание Уест и Джей Зи, получиха милиони държавни заеми за заплати на служители.Фирмите са получили помощи чрез Програмата за защита на плащанията, която беше създадена за бизнеси, засегнати от пандемията от COVID-19. От DailyMail.com разкриват точните суми, които са получили.Във почти всички случаи на компаниите е „простено“, въпреки че звездните собственици са мултимилионери.Програмата за заеми струва на американските данъкоплатци 953 милиарда долара, като Тексаският университет изчислява, че 15% от исковете за помощи (около 76 милиарда долара) са били измамни.

Yezzy LLC

на Кание Уест, базирана в Ла Палма, Калифорния, взе назаем 2,363,585 долара, като 1,772,689 долара бяха изразходвани за заплати на 106 служители.ProPublica, която публикува сумата и състоянието на всеки федерален заем, заявява, че състоянието на заема на Yeezy „не се разкрива“.Печалбите на линията маратонки Adidas на Yeezy се увеличиха по време на пандемията от 1,3 милиарда долара през 2020 г. до 1,7 милиарда долара през 2021 г., което е ръст от 31%.Дъщерно дружество, Yeezy Schloss LLC, взе заем от 15 625 долара за един служител и му е опростено всичко, освен 147 долара.

Good American LLC,

брандът за деним на Клои Кардашиян получи заем от 1 245 405 долара, одобрен на 14 април 2020 г., предимно за заплатите на 57 работници. Пълната сума, плюс лихвите е опростена.

Джей Зи

е свързан с две фирми, одобрени за заем преди две години. Malibu Entertainment е свързан с неговата платформа за стрийминг Tidal и взе 2,106,398 долара, за да осигури 95 работни места и е освободен от изплащането на пълната сума.Неговата марка шампанско Armand De Brignac Holdings – където той държи 50 процента дял – взе назаем 293 119 долара за заплати, които бяха напълно изплатени. Не е посочено дали кредитът е върнат. 

Revolt Media and TV LLC,

кабелната мрежа на Шон Комбс взе 1 929 252 долара за 134 работни места. Заемът също няма да бъде върнат.

Джеф Кунс

е най-богатият артист в Америка, но неговата фирма Jeff Koons LLC все пак кандидатства за 1 091 200 долара, за да запази 53 работни места.

Draper James LLC,

компанията за облекло на Рийз Уидърспун получи 975 472 долара в първия кръг на кандидатстването за помощи за заплати и наем и заемът е заличен.

Филмовата индустрия

Филмовата индустрия също беше тежко засегната от пандемията. Легендарната режисьорска фирма Francis Ford Coppola Presents LLC получи одобрение за заем от 7,147,038 долара, който покриваше заплатите на 469 работници.

Съпругът на Нанси Пелоси -

Пол Пелоси има 8,1 процента дял в EDI Associates, ресторантьорски бизнес, който взе два заем.EDI Associates, базирана в Сан Рафаел, получи заем от 711 708 долара. Заемът е отишъл за заплати на 52 служители.EDI Associates, базирана в Сонома, Калифорния, кандидатства за заем през февруари 2021 г. и получи 996 392 долара.И в двата случая заемите, включително лихвите, са опростени.

Президентът Джо Байдън

по-рано този месец подписа законопроект, който ще даде на Министерството на правосъдието повече време за разследване и наказателно преследване на онези, които измамно са събрали заеми за помощи.През март Байдън се зарече: „Тръгваме след престъпниците, които откраднаха милиарди пари за помощ, предназначени за малкия бизнес и милиони американци“.