Конгресът гласува късно в понеделник вечерта обширен пакет за икономическа помощ във връзка с пандемията от COVID-19 900 милиарда долара, който обещава да ускори разпространението на ваксини и да предостави така необходимата помощ на малкия бизнес, тежко засегнат от пандемията, на американците, загубили работата си по време на икономическите сътресения и на здравните работници на първа линия. От Белия дом заявиха, че президентът Доналд Тръмп ще подпише законопроекта, веднага щом стигне до бюрото му. Окончателното приемане на пакета за помощ дойде, след като четиримата лидери - на мнозинството и малцинството в Сената и тези на Камарата на представителите, обявиха, че най-накрая са постигнали споразумение след месеци на безизходица и дни на спорни преговори, които създадоха несигурност дали споразумението може изобщо да бъде постигнато или преговорите ще се сринат. Спасителният пакет, който беше договорен на двупартийна основа, беше комбиниран с масивна сметка за държавни разходи за 1,4 трилиона долара за финансиране на федералните агенции за новата фискална година в законопроект от 5 593 страници.

Пакетът включва директни плащания от 600 долара на физически лица, чийто годишен доход е под 75 000 долара или семейства, които печелят по-малко от $150 000 на година. Допустимите семейства биха получили допълнителни 600 долара на дете под 18 години - което е със 100 долара повече, отколкото Конгресът даде на семействата в първия кръг на облекчения през пролетта. Пакетът удължава и помощта за безработица, която ще е в размер на 300 долара седмично. Мерките включват над 284 милиарда долара повече заеми за фирми, които се борят да плащат наеми и работници, 69 милиарда долара за тестване и разпространение на ваксини и 82 милиарда долара за колежи и училища. "Най-накрая можем да докладваме за онова, което страната ни трябваше да чуе от много дълго време: Очаква се още помощ", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, обявявайки сделката. http://gty.im/1230256155 Пакетът обаче изключва републиканските искания за защита на отговорността от дела, свързани с COVID-19 за предприятия, университети и здравни центрове. Той също така не включва стотици милиарди долари за щати и населени места за Medicare и за учители и служители от първа линия, които са изпаднали във финансов колапс по време на пандемията.

Мярката е проектирана като "спешен мост" през първото тримесечие на 2021 г.
Новоизбраният президент Джо Байдън и лидерите на двете партии заявиха, че възнамеряват да преразгледат помощите за COVID-19 през новата година. Законодателите се надяваха да включат сделката в законопроект за държавно финансиране на стойност 1,4 трилиона долара, одобрявайки двудневно удължаване в петък, за да се предотврати спирането и да се даде на преговарящите през уикенда да финализират сделката. Но с изтичането на неделята стана ясно, че те няма да могат да приемат законопроекта, преди предишният закон за финансирането да изтече в полунощ. По-късно в неделя Конгресът прие еднодневен закон, за да даде на двете камари достатъчно време да работят по проекта. Байдън приветства сделката в изявление в неделя, заявявайки, че е "успокоен" от двустранната подкрепа. Той също така обеща, че неговата администрация незабавно ще "предприеме допълнителни стъпки, за да овладее вируса и да изгради икономиката ни отново по-добра, отколкото е била преди тази криза", след като встъпи в длъжност следващия месец. http://gty.im/1230217362 Месеци на неуспешни преговори доведоха до пропуски в разпоредбите на Закона за грижите, включително федералния бонус за безработица от 600 долара на седмица, утежняващ затрудненията на милиони американци, които се мъчеха да свържат двата края. Споразумението се очакваше в началото на миналата седмица, но то беше блокирано, след като някои републиканци, водени от сенатор Пат Тоуми от Пенсилвания, поискаха прекратяване на властта на Федералния резерв за спешни заеми. Демократите го отхвърлиха, обвинявайки Републиканската партия, че се стреми да саботира икономиката на Байдън. Компромис по въпроса беше постигнат едва късно в събота. Страните отдавна не са в противоречие относно чековете и политиката, но през последните седмици преговорите бяха стартирани от двупартийна група от умерени сенатори и членове на Камарата, известна като Фокус за решаване на проблеми, която започна неофициални дискусии за договаряне на рамката. http://gty.im/1230254759 Техните разговори доведоха до споразумение за предложение за 748 милиарда долара, което стана основа на преговорите между Макконъл, председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидера на сенатското малцинство Чък Шумър и лидера на малцинството в Камарата Кевин Маккарти, както и администрацията на Тръмп. По-късно в неделя Шумър нарече сделката за облекчение "силна ваксина в ръката", докато Пелоси заяви, че това е "първа стъпка" за подпомагане на американците.