Ниската избирателно активност накърнява легитимността на следващия парламент, а поредните лоши резултати на БСП не са повод за оставка на Корнелия Нинова, каза самата тя на пресконференция на БСП след приключване на изборния ден.

На кратката пресконференция след изборния ден лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано съобщи, че сериозните коментари от страна на столетницата ще дойдат чак след като се видят крайните резултати и дали БСП ще е трета или четвърта политическа сила.

Нинова подчерта като тревожен факт ниската избирателна активност на тези избори, за която е допринесла и необичайната изборна кампания, в която е нямало сериозно обсъждане на позиции и политики, а е била доминирана от войната на ГЕРБ с временното правителство и почти пълното мълчание на „Има такъв народ“. Слабата активност може да се тълкува като наказателен вот срещу политическите партии, които на миналите избори не успяха да сформират парламент и вкараха страната в нов изборен цикъл.

Нинова изрази опасения от ниската легитимност на следващия парламент, идваща от слабата активност и подчерта, че това е много притеснително за държавността, институциите и демокрацията.

Тя е на мнение, че резултатите от днешния вот са много близки до предишните, принципни размествания няма и партиите вече са длъжни да направят правителство.

„Ако не сме политици-едномандатници, а държавници, трябва да направим правителство“ - категорична бе Нинова.

Тя отбеляза още, че партиите на протеста не са успели да постигнат мнозинство, протестният вот не се състоя и сега те ще бъдат принудени да влязат в контакти с другите партии в преговорите за нов кабинет. Подкрепата на БСП за "Има такъв народ" вече няма да е безусловна, както предишния път.

"Ако искат подкрепа, очакваме да ни поканят на разговори за политики" - предупреди лидерът на столетницата.

Нинова няма да подава оставка заради слабите резултати на БСП, която по неокончателни данни се бори с "Демократична България" за третото място в крайното класиране.

„Не стой на дневен ред въпросът за оставката ми, защото има по-важни въпроси, а именно преговори и формиране на ново правителство“ - каза тя.

Лидерът на БСП заяви, че партията продължава по вече поетия път , който се характеризира с търсене на лява алтернатива на статуквото и на обединение в лявото политическо пространство.