Тревога и предупреждение към българските власти изказа бившият премиер Иван Костов в ефира на БНТ. Макар и да отчита положителните новини от последните две седмици с намаляването на броя на тежките клинични случаи в пандемията, Иван Костов открои това, че натискът върху здравната системa остава все още много висок. Смъртността у нас остава все още изключително висока. Два са основните показатели, които трябва да се следят в тази криза, твърди Костов. Коефициентът на общата смъртност и темпът на спад на БВП. Има и други фактори, които трябва да се отчитат - смъртността на 1 млн. души население, както и дългосрочните щети върху здравния статус на населението.

Иван Костов подчерта, че според общите показатели България е сред страните в Европа, която се справя най-лошо с епидемията и с икономическата криза.

Здравната криза допълнително се усложнява от факта на ниското доверие в институциите. Политическото недоверие във властта е пренесено на по-ниските нива - в здравеопазването и образованието, включително. Иван Костов е разтревожен от отказа на учители да образоват и на лекари на лекуват. Както и от отказа в двете професионални групи да се ваксинират. Това, по думите му, е израз на дълбока морална криза в обществото. "Това е общество, което е тръгнало по улея на най-малкото съпротивление и именно това е драматичното." Връщането на доверието в институциите не може да се случи през говоренето на публичните личности само, както това се случва в момента. Това доверие се възстановява с демократични процедури, т.е. с избори, а у нас кризата с доверието допълнително се утежни и от факта, че властта се намира в края на своя мандат, посочи Иван Костов. "В политиката отиват хора като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът, цветът на нацията, в политиката не влизат знаещи и можещи", категоричен е Иван Костов. Той припомни, че според него политиката е огромен труд, огромно усилие, много четене. "В тази изгорена земя никой не иска да влезе."