Новият крал на Великобритания Чарлз III планира поправки в Закона за регентството, за да изключи от списъка с наследници на трона някои свои роднини, чиято репутация не се харесва от поданиците на Коронота.

Един от тях е принц Андрю,

който е обвинен във връзки с печално известния финансист Джефри Епстайн, както и принц Хари, който заедно със съпругата си замина да живее в САЩ и на практика обвини семейството си в расизъм.Новият британски владетел иска да се застрахова, че в случай на болест или неработоспособност, никой от тях няма да се възкачи на трона, съобщават медиите на Острова.Според "Telegraph", кралят възнамерява да лиши от правото на наследници освен принц Хари, брат си принц Андрю и една от племенниците си - принцеса Беатрис.Чарлз III иска да бъде записано, че в случай, че той не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, може да бъде заместван само от активен член на кралското семейство.

Ако поправките станат факт,

това означава, че замесените в скандали членове на фамилията няма да имат право да заменят монарха, ако той се почувства зле или ако поради напреднала възраст не може да изпълнява служебните си задължения, пише "24 часа".Редът на престолонаследниците във Великобритания се ръководи от Закон, който за последен път е актуализиран през 2013 година. Тогава покойната кралица Елизабет II отмени приоритетната позиция на наследниците от мъжки пол над наследниците от женски пол. Така наследник на трона на Великобритания става най-голямото дете на монарха, независимо от неговия пол.В списъка на наследниците на престола към момента има 23 имена. След Чарлз III по право престолонаследник стана най-големият му син Уилям, след това внукът му принц Джордж, а зад него са по-малките деца на Уилям и Кейт Мидълтън - принцеса Шарлот и принц Луи.Към момента след тях се нареждат по-малкият син на краля - принц Хари и децата му от Меган Маркъл - Арчи и Лилибет.