Понякога една шега може да излезе солена, както стана с 23-годишната турска инфлуенсърка Мерве Таскин. Тя е снимала секс играчки в Музея на секса в Амстердам, докато била там на пътуване за рождения си ден миналата година, и пуснала снимките в социалните медии. Няколко месеца по-късно била арестувана в Турция, където споделянето на "неприлично съдържание" е наказуемо, като минималната присъда е глоба, а максималната - 3 години затвор.

Сега Таскин е призована в съда да отговаря за престъпленията си, по обвинение в неблагоприличие.

„Исках да си направя шега“ - казва инфлуенсърката, която има над 600 000 последователи в Instagram.

Таскин е снимала секс играчките, които се продават в музея, а на снимките изпъквали паста във формата на пенис и „секси отварачка за бутилки“. На нея снимките й изглеждали невинни, но не и на турското правосъдие.

Тя била два пъти арестувана заради случилото се, а на втория път дала показания пред прокурор.

Мислела, че с това се е приключило, но по-рано тази година получила изненадваща призовка да се яви пред съд на 26 октомври.

Младата жена е изтрила заради случая много свои постове, "за да не се оплакват заради тях отново", и споделя, че е притеснена от това явяване в съда. Тя разказа в свой туит за това и случаят предизвика широко възмущение в Нидерландия.

Ръководството на Музея на секса писа до Таскин в знак на подкрепа. То подчерта, че музеят има образователна цел – за запознава с историята на секса.

Турския закон за неблагоприличието се използва често за преследване на уебсайтове, издатели и критици на правителството. Миналата година цензурата над социалните медии в тази страна се усили, след като парламентът прие закон за контрол над платформите.

Активистите за човешки права отбелязват, че свободата на изразяване онлайн е в упадък при управлението на президента Ердоган.