Името на Кристалина Георгиева отново влезе в следизборните сметки за новите лица на ръководните постове в Европа. Поредното разиграване за разпределянето на местата в органите на ЕС свързват българката с поста на върховен представител на ЕС – позиция, която в момента се заема от Фредерика Могерини. В случай че успеят да поставят Франс Тимерманс на ръководната позиция в ЕК, социалистите също няма да възразят, ако Кристалина Георгиева заеме позицията на върховен представител на ЕС, посочват пред Euractiv източници, запознати с темата. Все още изглежда реална вероятността самата Кристалина Георгиева да оглави европейската комисия, смятат много наблюдатели на процесите в Европейския съюз. В момента българката е изпълнителен директор на Световната банка. В четвъртък тя бе в България, където изнесе лекция на тема „Светът и ние“ във Великотърновския университет. На журналистите, които я питаха за евентуалното й бъдеще начело като ръководител на някоя от важните европейски институции Кристалина Георгиева отвърна, че има работа, която е много интересна и трудна.

На хипотетични въпроси отговори нямам
ЕНП и ПЕС за първи път нямат мнозинство
  • тя е бивш зам.-председател на Комисията и знае как работи тази институция;
  • политически принадлежи към имената, зад които стои ЕНП;
  • отговаряше за бюджета на ЕС през 2014-2016 г. и за първото му намаляване;
  • дългогодишен служител е на Световната банка и зае през 2017 г. специално създаден за нея пост, който практически я направи вторият по влияние човек в структурите на международната организация;
  • като идваща от страна от Източна Европа може да успокои новите страни членки от района, че отново (след Доналд Туск) имат свой представител на висок пост в ЕС.