Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че избягването на рецесията в САЩ ще става все по-трудно. На пресконференция в петък, на която представи годишния доклад за състоянието на американската икономика във Вашингтон, Георгиева изрази мнение, че икономиката на САЩ "продължава да се възстановява от пандемията", но е подложена на сериозни сътресения.

Сред тях ръководителят на МВФ посочи фактори, свързани със специалната военна операция на Русия в Украйна, както и санитарните мерки, предприети в Китай заради пандемията. "По-нататъшни негативни сътресения неминуемо ще усложнят ситуацията", добави управляващият директор на фонда.

"Като се има предвид курсът, определен на юнската среща на Федералния комитет по операциите на открития пазар и очакваното намаляване на бюджетния дефицит, предвиждахме, че икономиката на САЩ ще се забави. Отчитаме, че пътят за избягване на рецесия в САЩ се стеснява. Трябва да признаем несигурността на настоящата ситуация", каза тя.

Георгиева заяви, че МВФ подкрепя инициативите на президента на САЩ Джо Байдън за развитие на инфраструктурата и иновациите в САЩ. Според ръководителя на фонда прилагането им може да "възстанови икономиката на САЩ", но отбеляза, че този набор от мерки все още не е получил необходимата подкрепа в Конгреса на САЩ.

Международният валутен фонд подкрепя политиката на Федералния резерв (Фед)на САЩ за повишаване на основния лихвен процент до 3,5-4% с цел борба с високата инфлация, каза Георгиева. Тя заяви, че от миналото лято насам, "когато темпът на инфлация изглеждаше по-устойчив, Фед реагира адекватно, като сигнализира за намерението си да провежда много по-строга политика".

"Смятаме, че пътят към повишаване на лихвените проценти, за който сигнализира Фед - бързото им увеличаване до 3,5-4% - е правилната политика за намаляване на инфлацията. Смятаме, че подобен курс би трябвало да доведе до предварително затягане на финансовите условия, което бързо ще върне инфлацията към целта (от 2% - бел. ред.)", каза ръководителят на фонда.

МВФ смята, че високите цени на енергията създават рискове за световната икономика и влияят върху темповете на нейното развитие, каза fye Георгиева.

"Разбира се, високите цени на енергията крият рискове за икономиката на САЩ и за световната икономика като цяло. Не само защото влияят върху инфлацията, но и защото имат по-широки последици за перспективите за растеж. Когато вземем предвид възможността за известно прекъсване на доставките на петрол, това със сигурност създава допълнителен натиск върху цените на петрола", заяви ръководителят на фонда .

Експертите на МВФ са на мнение, че има значителни рискове за забавяне на растежа на американската икономика през тази година, а през следващата година това е още по-вероятно, каза Георгиева.