На 25 септември Куба ще проведе референдум за това дали да приеме обновен закон за семейството, който за първи път ще включва легализиране на еднополовите бракове и сурогатното родителство, съобщи парламентът на островната държава в петък.

"Окончателното решение ще бъде оставено в ръцете на народа", но "ние сме убедени, че в подходящия момент мнозинството от кубинския народ ще одобри този революционен, приобщаващ и демократичен кодекс", заяви секретарят на Националното събрание.

Новият семеен закон ще замени законодателството, което е в сила от 47 години.

ЛГБТК активисти се опитаха да включат еднополовите бракове в кубинската конституция при преразглеждането й през 2019 г., но в крайна сметка предложението беше оттеглено поради силната съпротива на някои църкви и консервативни групи.

Ако референдумът бъде приет, Куба ще се присъедини към седем други латиноамерикански държави, които разрешават еднополовите бракове: Коста Рика, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Уругвай и неотдавна Чили.

Федералната столица на Мексико разреши еднополовите бракове през 2009 г., а повечето от 32-те щата последваха примера й.