Решението на Върховния съд на САЩ за отмяна на решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г. (прецедент, на който половин век в съдилищата на страната се позовават като защита правото на жените да изберат прекратяване на бременността) проправя пътя за около половината от 50-те щата да забранят или силно ограничат достъпа на жените до аборти. Първите ограничения ще влязат в сила в 13 щата с така наречените закони за задействане, предназначени новият режим да влезе в сила в автоматично, след като решението "Роу срещу Уейд" бъде отменено. Щатите са Арканзас, Айдахо, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Северна Дакота, Оклахома, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта и Уайоминг, според Guttmacher Institute, изследователска група за защита на правата на аборт. Някои задействат закони за забрана на абортите почти напълно, докато други ще ги забранят след шестата или 15-та седмица след забременяването. Колко бързо ще влязат в сила тези закони за задействане ще варира от щат в щат. Някъде това ще стане много бързо. Например, законът за задействане в Арканзас влиза в сила веднага щом главният държавен прокурор удостовери, че прецедентът "Роу срещу Уейд" е отменен, казват от института Guttmacher. В Тексас почти пълната забрана на абортите ще влезе в сила 30 дни след решението на Върховния съд.

Какво следва?

Институтът Guttmacher изчислява, че общо 26 американски щата със сигурност или вероятно ще забранят аборта, оставяйки жените в големи части от Югозапада и Средния Запад на САЩ без достъп до медицинската процедура. Повечето щати, където абортът все още ще бъде законен, са на западното крайбрежие (Калифорния, Невада, Орегон и Вашингтон) или на североизток. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, най-населеният щат, предложи да се фиксира правото на аборт в конституцията на щата. Очаква се шепа щати в Средния Запад и Югозапада да запазят законните аборти - Илинойс, Канзас, Минесота и Ню Мексико (според института Guttmacher). При този сценарий една жена в Маями, Флорида, например, може да трябва да лети до друг щат или да шофира 11 часа и повече от 700 мили (1100 километра), за да стигне до Северна Каролина, където се очаква абортите да останат законни. Колорадо, Кънектикът, Мериленд, Ню Джърси и Върмонт приеха законодателство тази година, целящо да защити или разшири достъпа до аборт.

Може ли рецептите за контрацептиви да преодолеят забраните?

Консервативните щати вече побързаха да ограничат хапчетата за аборт, които могат да се предписват чрез онлайн посещения на телемедицински сеанси. Сега, след като съдът отмени "Роу срещу Уейд", те ще могат да ги забранят напълно, твърдят експерти. Тридесет и два щата позволяват само на лекари да дават хапчета за аборт. Шест щата, включително Тексас и Мисури, забраняват всякакво използване на телемедицина за медикаментозен аборт. Други 21 щата нямат общи забрани, но изискват поне едно лично посещение, което означава, че пациентите не могат просто да имат час за телемедицина и да получават хапчетата по пощата.