Сирийските демократични сили нямат никакво отношение към атентата в Истанбул. В това бе категоричен командирът на съставената най-вече от кюрди организация СДС, по повод взрива в турския мегаполис, станал на 13 ноември и отнел живота на шестима души. "Ние установихме, че извършителката на терористичния акт Ахлам Албашир, задържана от турските власти, принадлежи към поддръжниците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Алепо", посочи Абди, цитиран от кюрдската агенция Фърат.

По негова информация тримата братя на сирийката, която е била омъжена за боец на ИД, са се сражавали в редиците на терористите и са загинали.

"След проведено разследване бе установено, че нападението е извършено от членове на контролирани от Анкара сирийски опозиционни групи", твърди Абди.

"Това беше провокация, за да се създаде претекст, който да оправдае турската инвазия", категоричен бе той.

В понеделник турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че по време на операцията "Лапа-Меч" въоръжените сили на републиката са неутрализирали повече от 180 кюрдски бойци в Сирия и Ирак.

Ударите бяха насочени срещу позиции на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и лагери на Силите за защита на народа, които са гръбнакът на СДС, съобщава БТА.