Ръководителите на две от многопрофилните общински болници в София са на мнение, че в столицата трябва да се помисли за обявяване на грипна епидемия.

„Нашето мнение е да бъде обявена грипна епидемия и в София, защото сме много натоварени в момента.

Реанимационните легла са заети, пулмологичните отделения са пълни”, каза изпълнителният директор на Първа МБАЛ – София проф. Цветомир Димитров, цитиран от NOVA.

В МБАЛ „Княгиня Климентина” (бившата Пета МБАЛ - София) също са натоварени всички отделения и най-вече пулмологичното, добави изпълнителният ѝ директор д-р Борил Петров.

„Има доста усложнения от грипа, изразяващи се с тежки пневмонии, които доста често протичат асимптоматично – пациентът няма температура, но е с тежка пневмония.

Доскоро детското отделение беше запълнено над 50%.

Сега има определен отлив, но той е на вълни.

Така че съм съгласен с проф. Димитров. Може би, експертите, от които зависи, трябва да преценят много добре да се обяви грипна епидемия”, каза той.

Мненията си двамата ръководители изложиха по време на представяне на общинска програма за безплатна психологическа помощ на онкологично болни пациенти и техните близки, чието изпълнение започва в четири от многопрофилните столични общински болници.