Възможно е в щата Ню Йорк вече да има стотици случаи на заразяване с вирус на полиомиелит, заяви Хосе Ромеро, директор на Националния център за имунизации и респираторни заболявания към Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).

"(Установените инфекции) може да са само малкият връх на айсберга. Сигурно има стотици случаи, които циркулират в общността", каза медикът пред CNN.

"Разпространението винаги е възможно, защото се случва незабелязано", добави той.

В началото на август вирусът на полиомиелит беше открит в отпадъчни води в окръг Рокланд, Ню Йорк, където през юли беше регистриран първият случай на заразяване от 1979 г. насам. След откриването на случай на полиомиелит в окръг Рокланд здравният департамент на щата Ню Йорк започва наблюдение на отпадъчните води. При последващо проучване експертите установяват, че има генетична връзка между вирусния изолат, открит в отпадъчните води, и установения случай на инфекция.

Полиомиелитът е церебрална парализа, остро инфекциозно заболяване, причинено от полиовирус, което засяга сивото вещество на гръбначния мозък и се характеризира основно с патология на нервната система. Понастоящем няма лек за полиомиелита, но болестта може да бъде предотвратена чрез ваксинация.