Министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Карайсмайлоглу присъства на церемонията по пускането в експлоатация на комуникационната система от пето поколение.

Най-големият въздушно-транспортен възел в Турция - летище Истанбул, пусна днес в тестови режим системата за мобилна комуникация от пето поколение.

Министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу присъства на церемонията по стартирането на 5G услугата в тестов режим, съобщи Анадолската агенция.

Потребителите на три мобилни оператора (Turkcell, Türk Telekom и Vodafone), поддържащи 5G услуги, вече ще могат да използват услугата на летището, каза министърът.

Той подчерта, че въвеждането на модерни технологии е един от приоритетите на турското правителство.

Караисмаилоглу обърна внимание на възможностите на 5G, като подчерта, че комуникационните технологии от пето поколение трябва да се разработват и произвеждат в самата Турция.

Според експертните оценки, между 2020 и 2025 г. инвестициите в глобалните комуникации ще достигнат 1,1 трилиона долара. Именно технологията 5G е наречена ключът към цифровата трансформация.

Караимаиоглу припомни, че обемът на инвестициите в телекомуникационния сектор в Турция през последните 20 години е надхвърлил 183 млрд. долара.

Министърът на транспорта увери, че в близко бъдеще технологията 5G ще бъде достъпна в цяла Турция.

Очаква се търговете за 5G технологии да бъдат обявени през 2023 г.