Всички участници в Консултативния съвет при президента Румен Радев са се самоизолирали, след като в понеделник председателят на парламента Никола Минчев даде положителен тест за коронавируса. Президентът Радев и премиерът Кирил Петков също са се самоизолирали. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов заподозря, че цялата случка е инсценировка, за да се осуети подготвяния за сряда протест срещу зеления сертификат. Десислава Атанасова от ГЕРБ намекна, че Минчев нарочно е отишъл болен на КСНС, за да „спаси Кирил Петков“ от срещата в Скопие следващата седмица. Малко по-късно от здравното министерство съобщиха нови правила за карантиниране. Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за 10 дни, считано от датата на теста.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков са с бустерни дози, но засега не се знае колко ще продължи карантината им. Но заради създалата се ситуация, Петков отмени визитата си в Скопие. Във видеообръщение обаче той заяви, че ще отиде до западната ни съседка "възможно най-скоро". Ето и хронология на събитията: Точно в 14:00 бълг. време в понеделник Никола Минчев пристигна за участие в КСНС, свикан от президентът Румен Радев за позицията на България за Северна Македония. Съветът продължи повече от шест часа. Малко след края му дойде съобщението, че Минчев е с положителен тест за коронавирус. Рано сутринта във вторник стана ясно, че всички, които са участвали в съвета, са се самоизолирали. От администрацията на президента съобщиха, че Румен Радев и екипът му, участвал в консултативния съвет са в самоизолация. Осигурена е нормалната работа на президентската институция.

Има ли умисъл?

„Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше със всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с Ковид – 19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с Covid – 19 и поради тази причина не присъства на КСНС“.  Това пише Десислава Атанасова от ГЕРБ в свой статус във Фейсбук. И добавя: На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот – без присъствени решения на Президент, Председател на НС, заместник – председател на НС, председатели на ПГ, министри и шефове на специални служби... Тя допълва: До тук фактите, а сега размислите: Ако вярваме на науката, Минчев вероятно е имал симптоми, и трябваше да предприеме мерки преди КСНС. Но, ако вярваме на конспирацията, Ковид-19 спасява премиера от срам в Скопие и унизителната роля, в която го постави ментора му – президента на републиката Румен Радев. П.П. Ваксинирана и преболедувала съм Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов се усъмни дали председателят на парламента наистина е заразен с COVID-19 и предположи, че това е начин да избегне планирания за сряда протест пред Народното събрание. Във Facebook профила си Костадинов написа, че на Консултативния съвет по национална сигурност Минчев е изглеждал в цветущо здраве и поставя под съмнение дали Минчев наистина е дал положителна проба. „Като се замисля, на съвета май само аз не съм бил ваксиниран. Нали ваксините пазят, защо ще карантинират другите? Айде, за мен ясно, аз съм високо рисков:) Но другите? Нали са предпазени?“, пише още лидерът на „Възраждане“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не пропусна да нападне новите управляващи: "Болен от коронавирус председател на парламента. С кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава", пита на пресконференция Борисов. Според него след КСНС държавата е останала без управление в центъра на куп кризи, в които се намираме. „Ако сте безотговорни към бизнеса и хората, защо сте безотговорни към здравето“, попита той управляващите, намеквайки, че председателят на НС е знаел, че е заразен още преди събирането при президента. В този контекст бившият премиер обяви, че в момента карантината на управляващите се явява „едно спасително салче на президентство, правителство и парламент“.

Промяна на правилата:

Часове след новината, че държавата е "обезглавена" временно, Министерството на здравеопазването промени правилата за карантиниране. Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за 10 дни, считано от датата на теста. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината на контактно лице, ако то има бустерна доза.