Лидер на групировката "Ислямска държава" (ИД) се самовзриви в южна Сирия, след като беше обкръжен от правителствените сили, съобщиха държавни медии в сряда, като се позоваха на източник от службите за сигурност.

Официалната информационна агенция САНА съобщи, че силите за сигурност са извършили "специална операция" в района на Дараа, която е довела до смъртта на "терориста Абу Сале.м ал-Ираки". Иракчанинът е "задействал колана си с експлозив, след като е бил обграден и ранен", уточни агенцията.

Ираки е бил военен командир на екстремистката групировка в южната част на страната. Той се е укривал в района от 2018 г. и е участвал в убийства и нападения там. Провинция Дараа е предимно под контрола на режима от 2018 г., но бунтовническите групи все още контролират някои райони съгласно споразумение за примирие, договорено с Русия, съюзник на Дамаск.

След главоломен възход през 2014 г. в Ирак и Сирия, при който завоюва огромни територии, създадения от ИД халифат се разпада под вълна от офанзиви. Групировката беше победена в Ирак през 2017 г. и в Сирия две години по-късно, но спящите клетки на екстремистката сунитска мюсюлманска група все още извършват атаки и в двете страни.

Войната в Сирия започна през 2011 година, предизвика гибелта на близо половин милион души и принуди около половината от предвоенното население на страната да напусне домовете си.