Британският премиер предложи да осъществи мащабна операция за обучение на украинските сили, която за 120 дни ще позволи обучението на 10 000 войници. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който е на посещение в Киев, предложи на Украйна помощ при подготовката на военни от въоръжените сили на страната на територията на европейските държави.

В разпространено днес съобщение до медиите от кабинета на премиера се подчертава, че според британската страна, на всеки 4 месеца ще може да бъдат обучавани до 10 000 украински войници.

Борис Джонсън

"Премиерът предложи да се осъществи мащабна операция по обучението на украинските сили, която потенциално ще позволи да бъдат подготвяни до 10 000 войника на всеки 120 дни", се казва в документа.

По време на петъчното посещение в Киев премиерът Джонсън заяви пред президента Зеленски, че Великобритания може да оглави тази нова програма, която коренно ще промени ситуацията във войната, увеличавайки значително възможностите за възстановяване на силите, от които ВСУ се нуждае, за да спечели битката за траен мир, гласи още съобщението.