Броят на бежанците от Украйна от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона, сочат данни на ООН. Бежанската криза е определяна като най-тежката в Европа от края на Втората световна война.  Украинските власти обвиниха руските военни за поредните цивилни жертви при атаките.

Масовите бежански потоци, предизвикани от руското нахлуване на 24 февруари, включват и 8 милиона вътрешно разселени украинци. От 6-те милиона в чужбина повечето са в Полша, като ежедневният брой напускащи Украйна е намалял значително от началото на военните действия.
Властите в Киев обвиниха обвиниха руските сили, че са стреляли с танк по къща в село близо до Харков в Източна Украйна и са убити мирни граждани. Три тела са били ексхумирани тази седмица. Става дума за събития от края на март в Степанки - селище, окупирано тогава от руснаците, впоследствие върнато под украински контрол. Прокуратурата разследва за военни престъпления и случай от видео, разпространено от Си Ен Ен с двама украински цивилни, застреляни в гръб от руски войници.