Лошо време и опасност от лавини пречат на изтеглянето на разбилия се хеликоптер, с който загина милиардерът Петр Келнер.

Националният борд за транспортна безопасност в САЩ временно отстъпи останките на катастрофиралия хеликоптер AS350 B3 на компанията, която го притежава, обясни разследващият от Борда Клинт Джонсън. Застрахователната компания ще трябва да го изтегли от мястото на катастрофата. Очакваме след като това стане всяка част, каквато и да е тя, да бъде върната отново на Националния борд за транспортна безопасност, за да продължи разследването си, каза още той.

Той изрази надежда, че времето ще се оправи и че снегът и опасността от лавини ще отпаднат като пречки пред операцията. „Надяваме се, че останките ще бъдат извадени най-късно до края на седмицата", каза още Джонсън в инервю за Alaska’s News Source.

Той обясни, че хеликоптерът се намира на около 1500-1800 м надморска височина бризо до Палмър, Аляска. Теренът там е стръмен, а опасността от лавини голяма, което създава безпокойство на екипите. Според разследващите хеликоптерът се е търuалял около 300 след като се блъснал в планината.

При катастрофата, освен Келнер, загинаха още четирима души.

Тъй като до място е трудно да се стигне, останките от катастрофата ще бъдат изнесени с хеликоптер.

Джонсън обясни че като последно поколение хеликоптер, AS350 B3 има много електроника, включително и система за наблюдение, която съхранява и изтегля данни. Тя е направена, за да записва полета, не е точно черна кутия, но със сигурност данните от нея ще помогнат.

Надявам се те да ни помогнат да разберем какво доведе до този инцидент, каза още Клинт Джонсън.