Френският президент Еманюел Макрон направи сериозен завой в говоренето си по отношение на войната в Украйна. В интервю за френската телевизия TF 1 Макрон в събота той обяви, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции за сигурността на Русия" в деня, в който тя се върне на масата за преговори. Думите му бяха отхвърлени от политици от управляващата в Германия коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи и предизвикаха остри реакции в Украйна и балтийските страни, предаде ДПА. Експертът по външната политика на Социалдемократическата партия Нилс Шмид каза вчера пред германския вестник "Велт", че думите на Макрон са изненадващи: "НАТО никога не е заплашвала Русия, а е създала обща рамка по въпросите на сигурността чрез Основополагащия акт НАТО-Русия. Сега въпросът е за гарантиране на европейската сигурност спрямо и срещу Русия, и докато Русия преследва империалистическа външна политика, общоевропейски мирен ред с участието й не е възможен".

На свой ред външнополитическият експерт на Свободните демократи Улрих Лехте похвали дипломатическите усилия на Макрон и ги определи като добра инициатива, но уточни, че "готовността на Русия и Украйна е главното условие за такива преговори и че "агресията винаги е идвала от Москва". Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че светът се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното.

"Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа снощи той в Twitter.