Съобщения за ожесточен обстрел на областите на Донецк, Луганск и Харков идват от украинските власти, предаде CNN. Атаките се усилиха на фона на предупрежденията на Русия за засилване на настъплението в Източна Украйна.

Ситуацията в региона "става все по-напрегната", каза в изявление по телевизията Павло Кириленко, ръководител на регионалната военна администрация в Донецк.

"Обстрелите и въздушните удари се засилиха. От вчера в северната част на Донецка област на границата с Харковска област има опити за пробив, но атаките са отблъснати", добави Кириленко.

Олег Синегубов, ръководител на военната администрация на Харковска област, съобщи за обстрел на жилищни райони на Харков. Той каза, че най-малко 34 души са ранени, включително три деца, и седем души са убити, включително 7-месечно бебе.

Обстрелът в град Северодонецк повреди водоснабдителната система и унищожи два хранителни склада, съобщи Сергей Хайдай, ръководител на регионалната военна администрация в Луганск.

„Руснаците умишлено и цинично атакуват цивилна инфраструктура“, допълни Хайдай.

Доброволци, доставящи хуманитарна помощ на местното население, са били подложени на обстрел в град Лисичанск. Мъж от доброволците е загинал, а съпругата му е ранена.

Путин иска