Стрелбата в бразилския град Рио де Жанейро е била гангстерско нападение, не тероризъм, съобщиха властите. Жертви на инцидента станаха 11 души – шест жени и петима мъже. Стрелците са били седем мъже, които дошли с три коли и мотоциклет.

Гангстерските нападения
продължават в цялата провинция Пара, част от която е и Рио. През март, в опит да те да бъдат намалени, властите пратиха в столицата на Пара части на националната гвардия, които по план трябва да останат там 90 дни и да въдворят ред. Данните показват, че в Бразилия броят на убийствата, в следствие на гангстерски нападения е сравнително по-висок от тези в други страни, като за 2017 г. той е бил 64 000. За тази година в Рио пък са регистрирани 32 000 гангстерски убийства.Специалистите смятат, че гангстерските нападения се дължат на
лесния достъп до оръжия
но изглежда политическия климат не показва скоро да се приемат закони за ограничаването им. Например, стъпилият съвсем скоро в длъжност президент Болсонаро обеща на избирателите да приеме закони за по-лесното закупуване на оръжия в цялата страна.